Het mechanisme van emoties ontrafelt

 

ISA HEALING®

EEN KRACHTIG INSTRUMENT

Het mechanisme van emoties ontrafeld

 

Emoties: ze kunnen je wel eens het leven zuur maken. Als je weer eens kookt van woede, angstig in een hoekje kruipt of gefrustreerd rondloopt bijvoorbeeld. Als je bewust je gedachten onder de loep neemt, kom je te weten waar die emoties precies vandaan komen. Healing

 

Heb jij ook vaak het idee een speelbal te zijn van het leven?

 

Denk jij vaak hoe vervelend het is als je machteloosheid ervaart?

Ervaar je jezelf vaak als slachtoffer van je frustratie, woede, angst, medelijden?

Welkom in de wondere wereld van de emoties!

Een emotie is de fysieke tegenhanger van een gedachte. Je emoties hebben een heel belangrijke taak, maar zolang hun functie onduidelijk is voor je, zijn het vaak de grootste duiveltjes in je leven. Ze maken je wel eens het leven zuur, tot je bereid bent ze te neutraliseren. Dat kan pas als je bewust je gedachten van dichterbij bekijkt en ontleedt. Dan zal je ontdekken dat jij verward bent over het leven en jezelf. Je emoties helpen je het pad terug te vinden van je ware zelf en je ziel.

 

Het mechanisme snappen!

 

Zolang je in je emoties zit, zijn zij de baas. Pas als je eruit stapt, kan je ze bekijken en ontleden. Je zou het kunnen vergelijken met een boot op de (woelige) zee: pas als je uit de boot stapt, heb je geen last meer van de woelige zee en ben je vrij om te gaan en te staan waar je wil.

 

Je emoties helpen je ontdekken:

- waar jij nee zegt tegen jezelf,

- waar je bang voor bent,

- welk stukje van jezelf jij wegduwt,

- hoe jij jezelf klein en machteloos maakt/houdt.

 

Je emoties zijn de speeltjes van je ego en zijn gericht op veiligheid en overleving. De taak van je ego is ervoor te zorgen dat je fysieke lichaam veilig blijft zodat je ziel maximaal zijn potentieel kan ontdekken en materialiseren. Als er geen contact meer is met je ziel omdat jij je gevoel afsluit, heeft er niemand meer de leiding en krijgen je ego en zijn emoties vrij spel.

 

Uit de boot stappen

Als je van de boot terug op het land staat, kan jij vrij voelen en ontdekken welke beperking je ervoer van je vrijheid en zijn. Zo is het ook met emoties. Jij ervaart bv. frustratie. Zolang jij in je frustratie blijft zitten, zal alles wat je denkt en doet gekleurd zijn door frustratie en dus méér frustratie opwekken. Want wat je uitstuurt, krijgt je meervoudig terug.

 

De volgende keer dat je je gefrustreerd voelt, kan je dit eens proberen:

 

1) Erken dat je frustratie ontdekt in je denken, en je zal ervaren dat je rustiger wordt.

Wil je je frustraties 'scheppend' inzetten of probeer je ze te onderdrukken?

2) Daarna kan je bekijken wat je precies frustreert. Het zal altijd iets zijn dat je wil veranderen of

waar je niet akkoord mee gaat, iets waartegen je wilt vechten, of onmacht over voelt. Je

schepperskracht roert zich en dat is oké, de vraag is: zet je die scheppend in of probeer je die

te onderdrukken?

3) Als je die scheppend wil inzetten, moet je dieper durven te kijken naar de situatie door de link

naar jezelf te leggen. Je zal ontdekken dat je vecht tegen een leugen die je over jezelf

meedraagt. Praatjes zoals ‘ik ben een slachtoffer, ik wil wel maar … , ik heb niet genoeg …’,

die in meer of mindere mate te maken hebben met angst. Als je zo’n angst ontdekt, weet je

waar jij jezelf afwijst als krachtige schepper en heb jij de keus om die angst los te laten of hem

te blijven voeden.

 

Ik geef je een voorbeeld uit mijn leven.

 

Ik heb zes jaar een relatie gehad met iemand die nooit keuzes wou maken, die liever depressief en negatief was dan te genieten van het leven (dat was toch mijn beleving). Ik gaf me 200%, ging dus ver boven mijn eigen grenzen want ik wou hem gelukkig zien. Toen ik emotioneel en fysiek aan de grond zat, kreeg ik gelukkig het verstand om eindelijk mezelf op de eerste plaats te zetten en de relatie te verbreken. Toen ik uit de relatie was, kon ik ook uit mijn emoties stappen en ontdekte ik heel wat. Ik ontdekte wat er in realiteit speelde en kreeg meer inzicht in mijn zogenaamde voordelen van valse veiligheid die het ego voor ogen had.

 

Mijn zelfreflectie:

 

  • Ik leed vrolijk met hem mee.

‘voordeel’: dan moest ik niet de verantwoordelijkheid voor mezelf nemen.

  • In dat meelijden met hem heb ik eigenlijk zijn zelfafwijzing bevestigd, waardoor hij mij weer afwees.

‘voordeel’: ik moest niet aan de slag met wat in mij leefde, ontliep ik mijn eigen pijn, want het is minder pijnlijk met de ander bezig te zijn dan met jezelf.

  • Ik wilde alles voor hem oplossen i.p.v. hem dat zelf laten te doen

‘voordeel’: daarmee zocht ik eigenlijk liefde, waardering en erkenning.

  • Door hem op de eerste plaats te zetten, gaf ik mijn macht weg.

‘voordeel’: niet afgewezen worden.

  • Door hem op de eerste plaats te zetten, leefde ik meer zijn leven dan mijn eigen leven. ‘voordeel’: Ik bleef in mijn bekende, veilige (zelfbeperkende) comfortzone.

 

Je emoties kunnen je de weg naar jezelf tonen, zodat je opnieuw 'beleeft' en niet 'overleeft' Toen ik al die dingen voor het eerst ontdekte, was het alsof ik een klop op mijn hoofd kreeg. Mijn beleving dat alles zijn schuld was, maakte plaats voor wat er echt in me leeft, namelijk dat ik eigenlijk via hem mijn angsten en onmacht het zwijgen wou opleggen. Ik voelde me echt in mijn nakie staan op dat moment en mijn ego probeerde verwoed zijn gelijk te bewijzen. Maar het gekke was dat ik eindelijk iets voelde. Ik voelde weer leven in mijn lijf zonder al die angstige gedachten, want ik had zélf besloten mijn grootste angst waar te maken, namelijk hem te verliezen. Maar het is mijn redding geweest. Ik wou nooit meer afhankelijk zijn van een ander voor mijn geluk. Nu had ik ontdekt waarom ik ongelukkig was: mijn emoties van medelijden, frustratie, onmacht, doelloosheid.

 

Wees dus niet bang van je emoties, ze zijn je beste vriend om je te helpen je eigen weg terug te vinden. Neem ze bij de hand door er afstand van te nemen zodat je ze duidelijk kan aflijnen en benoemen. Eenmaal je ze benoemt hebt, ontdek je welke angst er speelt en dan weet je welk stukje van jezelf je hebt leren af te wijzen. Daarna kan jij jezelf volledig omhelzen, waardoor je weer zal kunnen voelen wat je vreugde geeft en zo kom je tot beleven in plaats van overleven.

 

Isabelle Lambrecht